Анонс: Міжнародна конференція «Десятиліття прогресу після Фукусіма-Даїчі»

08.08.2021
З 8 по 12 листопада 2021 року в Відні, Австрія відбудеться Конференція, присвячена десятиріччю прогресу після аварії на «Фукусіма-Даїчі». Мета конференції - аналіз засвоєних уроків, обмін досвідом, результатами та досягненнями в результаті заходів, вжитих національним, регіональним і міжнародним співтовариством після аварії, і визначення шляхів подальшого підвищення ядерної безпеки.
Центр з інцидентів і аварійних ситуацій МАГАТЕ отримав інформацію від Міжнародного центру сейсмічної безпеки приблизно о 08:15 за центральноєвропейським часом вранці 11 березня 2011 року про землетрус магнітудою 8,9 біля східного узбережжя Хонсю, Японія. За цим послідувала ядерна аварія на АЕС «Фукусіма-Даїчі». В кінцевому підсумку аварія отримала 7-й рівень за Міжнародною шкалою ядерних і радіологічних подій і привела до ряду поліпшень безпеки в усьому світі.
МАГАТЕ розробив План дій з ядерної безпеки, схвалений державами-членами Агентства у вересні 2011 року, в якому визначено програму роботи зі зміцнення глобальної системи ядерної безпеки у відповідь на аварію. У плані намічені дії з підвищення безпеки в 12 областях: оцінка безпеки атомних електростанцій; експертні огляди МАГАТЕ; готовність до надзвичайних ситуацій і реагування; національні регулюючі органи; експлуатуючі організації; норми безпеки МАГАТЕ; міжнародно-правова база; держави-члени, які планують приступити до реалізації ядерно-енергетичної програми; нарощування потенціалу; захист людей і навколишнього середовища від іонізуючого випромінювання; комунікація та поширення інформації; дослідження і розробки.
В рамках Плану дій держави-члени запровадили заходи з підвищення ядерної безпеки, в тому числі заходи, прийняті у відповідь на результати оцінок уразливості атомних електростанцій до екстремальних зовнішніх подій.
Робота МАГАТЕ в рамках Плану дій включала зміцнення відповідних норм безпеки і послуг за незалежну експертизу, а також активізацію зусиль з надання допомоги державам-членам у створенні потенціалу для забезпечення безпеки. Агентство також провело дев'ять зустрічей міжнародних експертів, на яких були проаналізовані технічні аспекти аварії, щоб можна було винести уроки. Крім того, МАГАТЕ провело 15 місій міжнародних експертів до Японії і опублікувало звіти.
Робота з реалізації Плану дій стала частиною Звіту про аварію на АЕС «Фукусіма-Даїчі», підготовленого Генеральним директором, і п'яти супроводжуючих його технічних томів. У цих звітах, випущених на Генеральній конференції МАГАТЕ 2015 року, розглядалися причини та наслідки аварії, а їх мета - дати всебічне розуміння того, що сталося і чому. Над звітом співпрацювали п'ять робочих груп, до складу яких входило близько 180 експертів з 42 держав-членів, а також кілька міжнародних організацій.
Крім Плану дій, у всьому світі була проведена велика робота зі зміцнення ядерної безпеки. Багато сторін продемонстрували свою прихильність підвищенню ядерної безпеки. Завдяки таким ініціативам як План дій, Європейський стрес-тест, прийняття Віденської декларації про ядерну безпеку у відповідності з цілями Конвенції про ядерну безпеку, а також безліч національних і регіональних ініціатив, багато заходів з безпеки були покращені, розроблені та впроваджені.
Структура конференції
Частина I - Міжнародна перспектива.
Частина II – Уроки.
Частина III - Шлях вперед.
Теми і панелі обговорення
Забезпечення безпечного виробництва ядерної енергії.
Готовність до надзвичайних ситуацій і реагування.
Радіаційна безпека.
Поставарійне відновлення.
Міжнародне співробітництво.
Лідерство і менеджмент в цілях безпеки.
Комунікація і побудова довіри.
Міжнародно-правові інструменти безпеки.
Зіткнення з новими викликами.
Безпека розвитку атомної енергетики.
Конференція націлена на аудиторію високого рівня, що складається з регулюючих органів і операторів ядерних установок, дипломатів, представників урядів, наукових кіл, організацій технічної підтримки (TSO) і промисловості.
На технічних сесіях будуть представлені конкретні історії успіху для даних тематичних областей, представлених в розділі C, і будуть висвітлені поточні ініціативи щодо зміцнення ядерної безпеки. Після обговорень на технічних сесіях будуть зроблені висновки і рекомендації.
Дискусійні панелі будуть присвячені наскрізним стратегічним міркуванням, глобальним викликам, а також діям щодо подальшого підвищення ядерної і радіаційної безпеки.

Всі особи, які бажають взяти участь в конференції, повинні бути призначені державою-членом МАГАТЕ або бути членами організацій, які запрошені для участі. Список запрошених організацій

АЕС