Система примусового скидання тиску пройшла випробування на енергоблоці №4 Запорізької АЕС

30.07.2021
Впровадження на енергоблоках Запорізької АЕС системи примусового скидання тиску (СПСТ) з СГО (системи герметичного огородження) виходить на етап завершення. Як повідомляє прес-центр ЗАЕС, енергоблок №4 став першим серед мільйонників Запорізької АЕС, де після успішних приймальних випробувань СПСТ готується до введення в промислову експлуатацію. У планах цього року - виконати те ж і на інших блоках станції.
Цей захід Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків поступово впроваджувався з 2013 року. «Наші фахівці доклали чимало зусиль протягом кількох років, і ось, нарешті, ми виконали ці випробування. Завдяки реальному скиданню газового середовища через СПСТ переконалися, що змонтована система працює з тими технічними характеристиками, які передбачалися. При будь-яких вихідних подіях, в тому числі з повним знеструмленням, що враховувалося при розробці цієї системи, вона виконає свої функції», - зазначив заступник керівника служби головного фахівця з енергетичних реакторів (СГФЕР) Сергій Шигін.
Випробування СПСТ на енергоблоці №4 проводили фахівці СГФЕР з залученням оперативного персоналу експлуатаційного підрозділу. Приймальна комісія своїм рішенням підтвердила відповідність обладнання технічним вимогам та його працездатність.
Надалі такі ж випробування заплановані на енергоблоці №5, де обладнання СПСТ вже повністю змонтоване.
Ця масштабна праця має галузеве значення. Такі ж системи змонтовані та пройшли випробування на блоках ВВЕР-1000 інших АЕС України. Вони визнані єдиним і найкращим варіантом примусового скидання тиску на проєкті ядерної установки В-320.
Технологія системи примусового скидання тиску з гермооболонки використовується на більш ніж 50 атомних енергоблоках в світі. Зі станцій із ВВЕР-1000 її використовує болгарська АЕС «Козлодуй». В Україні вона впроваджена на 11 з 13-ти «мільйонників». Автор технології - французька компанія FRAMATOME (раніше AREVA). Чеська Skoda JS a.s. виробила систему та впровадила її на українських енергоблоках разом з чеською компанією ES Group.
У чому суть технології? Гермооболонка є останнім фізичним бар'єром на шляху поширення радіоактивних речовин від зруйнованої в результаті важкої аварії активної зони реактора. В ході розвитку важких аварій в реакторі відбувається генерація великої кількості пари, неконденсованих газів, в тому числі і водню, що призводить до значного зростання параметрів середовища в захисній гермооболонці (тиску, температури, активності). Однією з основних цілей впровадження системи примусового скидання тиску з контайнменту є запобігання руйнування системи герметичного огородження під час важкої аварії при збільшенні тиску в зоні локалізації аварії вище проєктної межі.
Що робить система примусового скидання? Після завершення скидання середовища з зони локалізації аварії повертає в межі останнього бар'єру глибокоешелонованого захисту утримані нею і відфільтровані радіоактивні речовини. Процес фільтрації парогазової суміші можна умовно розділити на дві стадії: високошвидкісну «мокру» і «суху». Уловлювання аерозольних частки відбувається в газоочисній рідині, а частинки аерозолів, які залишилися, в ході сухої фільтрації утримуються металоволоконним фільтром.
Завдання системи - запобігти руйнуванню або пошкодженню герметичного огородження від перевищення тиску вище проєктного значення, виключити неконтрольований викид радіоактивних продуктів в навколишнє середовище, забезпечити відведення тепла, що виділяється при аварії.
Перше включення системи примусового скидання тиску здійснюється пасивно. Вона розрахована для роботи протягом 72 годин проходження запроєктної аварії без поповнення рідини, що очищає. Управління ведеться тільки запірною арматурою для подальших включень і виключень режиму фільтруємого вентилювання гермооболонки. Ефективність очищення становить понад 99,99% для аерозолів і більше 99,5% для йоду. Працездатна при тривалому знеструмленні енергоблоку.

    

АЕС