МАГАТЕ: Атомна генерація може подвоїти потужність до 2050 року

27.07.2021
Загальна потужність 443 діючих ядерних реакторів в 32 країнах світу становить 393,2 ГВт. Про це свідчать дані, оприлюднені МАГАТЕ із посиланням на ресурс PRIS.
Торік ядерні енергетичні реактори виробили 2553,2 ТВт-год електроенергії або 10% від загального обсягу глобальної генерації і майже третину світового виробництва низьковуглецевої електроенергії.
Седрік Левандовскі, віце-президент і старший виконавчий директор підрозділу ядерної та теплової енергії EDF, зазначив, що споживання електроенергії у Франції впало приблизно на 15% під час пандемії, і велика частина попиту була задоволена за рахунок ядерної, гідроенергетики та інших ВДЕ. Широко використовувалася маневреність атомних потужностей, при цьому кількість варіацій навантаження збільшилася на 50% у порівнянні з тим самим періодом 2019 року.
За інформацією МАГАТЕ, атомні станції виробляють електроенергію для потреб населення планети вже понад 66 років. Сукупний термін експлуатації становить 18 772 реакторороків, 634 реактори в 35 країнах мають сумарну потужність 479,9 ГВт.
Станом на кінець минулого року 52 ядерних енергетичних реактори загальною потужністю понад 54,4 ГВт будувалися в 19-ти країнах світу.
Як зазначає МАГАТЕ, незважаючи на пандемію, в 2020 році в порівнянні з 2019 роком світові генеруючі потужності зросли: до мережі були підключені п'ять нових реакторів з водою під тиском (PWR) сумарною потужністю 5,5 ГВт.
Результати інспекцій МАГАТЕ демонструють, що з 2003 року поступово скорочується кількість позапланових зупинень в ручному режимі і аварійних зупинень в автоматичному режимі на кожні 7000 годин експлуатації в розрахунку на енергоблок. Зменшення числа позапланових зупинень експерти МАГАТЕ пов'язують з постійним удосконаленням експлуатації та технічного обслуговування атомних станцій.

За прогнозами МАГАТЕ, ядерна енергетика, яка здатна швидко реагувати на несподівані глобальні виклики, продовжуватиме грати ключову роль в світовому низьковуглецевої енергобалансі, а обсяг атомних потужностей до 2050 року може подвоїтися. 

АЕС