«Енергоатом» вислухав думки експертів про форми відходів для подальшої переробки та зберігання РАВ

14.07.2021
Експерти Держатомрегулювання України, Спільного офісу підтримки (JSO) Європейської Комісії та НАЕК «Енергоатом» у форматі відеоконференції обговорили перебіг проєкту з визначення форм відходів, що забезпечують безпечну переробку, зберігання та захоронення РАВ з українських ядерно-енергетичних підприємств.
 
Як повідомляє прес-центр НАЕК «Енергоатом», було обговорено безпечне, дієве і ефективне рішення для захоронення трьох проблемних потоків відходів – сольового плава та іонно-обмінних смол (ІОС) з українських атомних електростанцій, а також перліта з ЧАЕС.
 
Учасники наради обговорили результати проведених експертних досліджень. «У своїй роботі ми використовували не припущення, а реальні дані, – розповів ключовий експерт проєкту Євратома Pleіades Норберт Молітор. – Крім дослідження всіх потоків відходів і визначення технології під кожен окремий їхній тип, ми підготували техніко-економічний аналіз та завершили оцінку безпеки ІОС Южно-Української АЕС і сольового плаву РАЕС».
 
Представник німецької компанії з радіаційного захисту, ядерного інжиніринґу та зняття з експлуатації ядерних об’єктів BRENK Systemplanung Штефан Тієрфельдт зауважив, що спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів відповідає всім світовим стандартам безпеки. За його словами, експерти приділили велику увагу основним шляхам опромінення при поводженні з радіоактивними відходами. «Дуже цікавим етапом був постінструментальний контроль, тобто ті події, які потенційно можуть виникнути. Як окрему модель ми проаналізували можливі інциденти й аварії, наприклад падіння літака на контейнери з РАВ», – розповів пан Тієрфельдт.
 
Директор департаменту поводження з РАВ та радіаційної безпеки НАЕК «Енергоатом» Валентин Костенко зауважив, що Компанія чекає від експертів кінцевого доопрацьованого пакету документів, зокрема й результатів радіологічної характеризації та обґрунтування безпеки способів захоронення, які направлять на розгляд Регулятору.
 

У свою чергу начальник відділу радіаційного захисту Держатомрегулювання Тетяна Кутузова зазначила, що Регулятор належним чином оцінить результати експертних досліджень, внаслідок чого українські атомники зрештою отримають оптимальні рішення щодо переробки та захоронення радіоактивних відходів. 

РАВ і ВЯП