«Енергоатом» відрапортував про завершення будівництва під'їзної гілки до ЦСВЯП

12.07.2021
 НАЕК «Енергоатом» оголосив, що 9 липня завершив будівництво залізничної гілки від станції Вільча до станції Янів довжиною 43 км. Гілка з'єднала Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) із залізничною мережею України. Виконавцем робіт з прокладки полотна було АТ «Укрзалізниця». Як повідомляє прес-служба компанії, прокладку шляху одночасно вели назустріч дві бригади залізничників: одна від станції Вільча, друга - від станції Янів.
Варто зазначити, що договір з «УЗ» на третину мільярду «Енергоатом» уклав за переговорною процедурою. В цілому у договорі ринкові ціни, однак гарантійний строк експлуатації складає лише півроку. Рівень рентабельності вказано 40%.
 За словами т.в.о. президента НАЕК «Енергоатом» Петра Котина, протягом трьох років будівництво цієї під'їзної колії залишалося єдиною перешкодою для повноцінного запуску в експлуатацію першого пускового комплексу ЦСВЯП. 3 лютого Кабмін передав залізничну колію «Вільча-Янів» (Зона відчуження, Іванківський район Київської області) на баланс НАЕК «Енергоатом». До цього моменту за будівництво залізничної ділянки відповідав ДАЗВ, а фінансування повинно було вестися з Держбюджету. Але до лютого ц.р. жодної копійки фінансування виділено не було.
«Зараз завершуються роботи зі збирання та вивезення залишків рослин і чагарників, від яких розчищали шлях» , - повідомив генеральний директор ВП «Атомпроектінжиніринг» Микола Божко. За його словами, вже до 20 липня відбудеться прогін першого пробного спецпотяга на ЦСВЯП з імітатором контейнера з відпрацьованим ядерним паливом.
Як повідомлялося, раніше П. Котин заявляв, що перша партія відпрацьованого ядерного палива, згідно з графіком, має надійти на ЦСВЯП в квітні 2021 року. Пізніше він говорив про другий квартал 2021 року, після закінчення будівництва 43-кілометрової залізничної колії до ЦСВЯП.
Водночас, на початку червня Міністерство енергетики провело нараду на предмет пошуку можливостей прискорити процедуру розгляду й узгодження матеріалів з аналізу безпеки, яка необхідна для надання окремого дозволу на дослідно-промислову експлуатацію першої черги ЦСВЯП. В ході наради обговорили можливість прискорити процедуру розгляду й узгодження матеріалів з аналізу безпеки, яка необхідна для надання окремого дозволу на дослідно-промислову експлуатацію першої черги ЦСВЯП, неухильно дотримуючись при цьому вимог щодо забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, - повідомило Міненерго.
Учасники наради в Міненерго вирішили розглянути можливість прийняття до розгляду актуалізованого звіту, за умови надання НАЕК «Енергоатом» переліку частин і розділів, які будуть відкориговані за результатами випробувань до 1 серпня 2021 року. Розділи, які будуть включені в перелік, мають бути розглянуті регулятором після їх коригування та внесення відповідної інформації про випробування.
Як повідомили ІнфоАтом джерела в «Атомпроектінжинірингу», «Енергоатом» надав зазначений перелік. Водночас, оскільки не все обладнання змонтовано та встановлено, початок холодних випробувань прогнозується не раніше кінця серпня.

РАВ і ВЯП