Розпочався 10-річний процес переміщення ядерного палива ЧАЕС у СВЯП-2

10.06.2021
Фото ЧАЕС
8 червня почався тривалий процес перевезення відпрацьованого ядерного палива з Чорнобильської АЕС до Сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу № 2 (СВЯП-2). Про це повідомляється на сайті ДСП “ЧАЕС”.
 
21 тис. тепловидільних збірок, які використовувалися в період експлуатації 1—3 енергоблоків ЧАЕС (1977—2000), будуть вилучені зі сховища “мокрого” типу (СВЯП-1) й спеціальним потягом, обладнаним для перевезення радіоактивного матеріалу, переміщені в нове сховище. Робота триватиме 10 років.
 
Усі операції з перевезення буде виконувати персонал ЧАЕС під суворим наглядом МАГАТЕ.
 
Нагадаємо, що СВЯП-1 (введене в експлуатацію в 1986 році) — це сховище “мокрого типу”, яке не призначене для дострокового зберігання відпрацьованого ядерного палива. Термін його експлуатації завершується наприкінці 2025 року. Для забезпечення довгострокового безпечного зберігання ВЯП, яке знаходиться на СВЯП-1, на майданчику Чорнобильської АЕС збудоване сховище “сухого” типу СВЯП-2. СВЯП-2 розраховане на зберігання відпрацьованого ядерного палива протягом 100 років. Сховище зведено за технологією Holtec International.
 
26 квітня 2021 року ЧАЕС отримала ліцензію на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу “експлуатація ядерної установки — сховища відпрацьованого ядерного палива “сухого” типу (СВЯП-2)”.
 

Алгоритм поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) на СВЯП-2 передбачає:  перевезення ВЯП зі СВЯП-1 до СВЯП-2, де кожну відпрацьовану тепловидільну збірку розділяють на два пучки твел на установці з підготовки відпрацьованого палива до зберігання; встановлення пучка твел у спеціальний паливний патрон; встановлення 186 паливних патронів з пучками твел у двостінний герметичний контейнер з борованої нержавіючої сталі; осушення контейнеру, заповненого паливними патронами з пучками твел, на спеціальній установці газового осушення та заповнення контейнеру інертним газом гелієм; перевірка герметичності контейнеру, заповненого ВЯП, та його перевезення у зону зберігання; встановлення контейнеру, заповненого ВЯП, в бетонний модуль зберігання та його зберігання протягом 100 років. 

РАВ і ВЯП