Міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів України про те, чому досі не розпочато будівництво сховища радіоактивних відходів

10.06.2021

Міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський розповів виданню Mind.ua, чому досі не розпочато будівництво сховища радіоактивних відходів. 

Замовником будівництва сховища для проміжного зберігання високоактивних відходів, які повертаються з РФ після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС є ДСП «ЦППРВ». Воно підпорядковується Державному агентству України з управління зоною відчуження.
Мусимо констатувати, що на сьогодні компанія-переможець ще не визначена, оскільки процедура закупівлі автоматично зупинена. Процедуру зупинили на час виконання замовником торгів відповідно до рішень колегії Антимонопольного комітету України від 19.05.2021 № 11033 та від 18.05.2021 року №10879 з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері державних закупівель від учасників закупівель.
Згідно з тендерною документацією, очікувана вартість робіт становить 3 842 823 792,00 грн. Але, зрозуміло, остаточна вартість буде визначена за результатами закупівлі. Що стосується термінів закупівлі, то, розраховуємо, що будівництво вдасться завершити за три роки.

РАВ і ВЯП