В Київраді підняли питання щодо фінансування соціальних проєктів в рамках будівництва ЦСВЯП

10.06.2021
НАЕК «Енергоатом» не виконує зобов’язань, взятих на себе під час будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Про це заявив на сесії Київської обласної ради заявив депутат з фракції «За Майбутнє» Олександр Леляк, - повідомляє сайт «КиївVлада». За його словами, місцеві мешканці уже готові до радикальних кроків: «Люди зараз звертаються із цією проблемою і хочуть перекривати в’їзд на територію Зони відчуження».
Депутат запропонував організувати зустріч за участі представників влади, депутатів, керівників громад та представників «Енергоатому». За його словами, люди мають отримати гарантії вирішення цих проблем.
Згідно із Законом України №4384-VI «Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проектування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій», замовник будівництва централізованого сховища (НАЕК «Енергоатом») спрямовує 10% загальної кошторисної вартості будівництва на спорудження об´єктів соціального призначення у місті Славутич, Іванківському і Поліському районах Київської області згідно з переліком, затвердженим Київською обласною державною адміністрацією.
16 серпня 2018 року між Київською ОДА, НАЕК «Енергоатом» та Державним спеціалізованим підприємством з управління капітальним будівництвом зони відчуження було підписано тристоронній договір про спрямування 10% коштів від будівництва ЦСВЯП на спорудження об’єктів соціального призначення у місті Славутич, Іванківському та Поліському районах Київської області.

Загальна вартість будівництва ЦСВЯП становить 37 млрд грн, з них 3,7 млрд грн мають бути спрямовані на реалізацію проєктів прилеглих до зони відчуження територій. 

Нове будівництво