Будівництво першого малого модульного реактора BWRX-300 в Онтаріо принесе близько 2,3 млрд канадських доларів ($ 1,9 млрд) ВВП, 1,9 млрд канадських доларів доходів і понад 750 млн канадських доларів податкових надходжень.

08.06.2021

Будівництво першого малого модульного реактора (SMR) BWRX-300 в Онтаріо принесе близько 2,3 млрд канадських доларів ($ 1,9 млрд) ВВП, 1,9 млрд канадських доларів доходів і понад 750 млн канадських доларів податкових надходжень на федеральному, провінційному та муніципальному рівнях. Як пише сайт World Nuclear News, таку оцінку зробила компанія PwC Canada в незалежному звіті, підготовленому на замовлення GE Hitachi Nuclear Energy (GEH).  

Відзначаючи, що GEH хоче комерціалізувати і виробляти BWRX-300 в партнерстві з Ontario Power Generation (OPG), PwC заявляє: «Якщо ці плани будуть просуватися вперед, BWRX-300 буде розроблений і побудований в Онтаріо з зусиллями по залученню місцевих постачальників. Ініціатива OPG стане першим комерційним розгортанням SMR в масштабі мережі в Канаді. Робота GE з OPG стане основою для майбутнього розгортання SMR в Онтаріо, інших частинах Канади і на міжнародному рівні».
Дарлінгтонский майданчик OPG - єдиний в Канаді, який має на сьогодні ліцензію на розміщення нової атомної електростанції. SMR може бути розроблений там в 2028 році, і вже ведеться робота з трьома розробниками SMR в масштабі мережі - GEH, Terrestrial Energy і X-energy, щоб просунути інженерні та проектні роботи.
Нагадаємо, GE Hitachi Nuclear Energy розпочала роботу з регулятором CNSC в лютому 2020 року. Як і Holtec International з реакторами вона обрала процедуру попереднього розгляду (vendor design review, VDR) - необов'язкового, але корисного для розробників технологій етапу ліцензування реакторних проектів в Канаді.
Відзначимо також, що перший етап ліцензування Holtec успішно пройшла в серпні минулого року, і розпочала процес ліцензування в США в NRC, де проводиться преліцензування за правилами 10 CFR Part 50 «Внутрішнє ліцензування виробничо-використання об'єктів». Крім того на початку року Holtec International висловила зацікавленість у можливому розміщенні в майбутньому SMR-160 на АЕС Oyster Creek, яка виводиться з експлуатації.
Фото: GE Hitachi Nuclear Energy

Нове будівництво