Білл Гейтс і Уоррен Баффет побудують у Вайомінгу реактор на швидких нейтронах

08.06.2021
Енергетичні компанії засновника Microsoft Білла Гейтса і глави інвестиційного фонду Berkshire Hathaway Уоррена Баффета побудують у Вайомінгу ядерний реактор на швидких нейтронах з натрієвим теплоносієм.
 
За словами Гейтса, створення реакторів на швидких нейтронах «радикально змінить правила гри в енергетичній галузі», повідомляє The Guardian.
 
У реалізації проекту візьмуть участь компанія TerraPower, що належить Гейтсу, і компанія Баффета PacifiCorp. Компанії інвестують в майбутній реактор близько $ 1 млрд. Потужність установки - до 500 МВт.
 
При цьому точне розміщення демонстраційної установки нового реактора буде, як очікується, оголошено до кінця року. На будівництво демонстраційної установки реактора буде потрібно сім років.
 
Як повідомляє МАГАТЕ, інтерес в усьому світі до швидких реакторів постійно зростає з того часу, як вони вперше з'явилися в 1960 році, оскільки вони здатні забезпечувати ефективне, безпечне і стійке виробництво енергії. Їх замкнутий паливний цикл здатний підтримувати довгостроковий розвиток ядерної енергетики в якості частини майбутньої світової структури енерговиробництва і зменшити тягар ядерних відходів.
 
Спектр швидких нейтронів дозволяє швидким реакторів значно збільшити енергетичну віддачу природного урану в порівнянні з реакторами на теплових нейтронах. Такий високий рівень використання палива дозволяє збільшити тривалість ядерно-енергетичних програм на тисячі років і забезпечує значні поліпшення в галузі поводження з ядерними відходами. Саме з цих причин протягом десятиліть в ряді країн проводиться розробка швидких реакторів, перш за все в якості реакторів-розмножувачів, а в останні роки також в якості реакторів для спалювання високоактивних відходів.
 
В даний час на національному та міжнародному рівнях на основі найвищих стандартів безпеки, стійкості, економічної ефективності, фізичного захисту розробляються швидкі реактори з натрієвим теплоносієм, свинцеві і свинцево-вісмутові швидкі реактори і газоохолоджувальні реактори на швидких нейтронах. Крім того, в якості варіанту на віддалену перспективу розглядається концепція швидкого реактора на сольових розплавах.
 

В області швидких реакторів на сольових розплавах, які є найбільш зрілою технологію реакторів на швидких нейтронах, існує досвід експлуатації понад 400 реакторороків, накопичений в процесі проектування, спорудження та експлуатації експериментальних, прототипних, демонстраційних і промислових установок, що працюють в багатьох країнах, в тому числі в Німеччині, Індії, Китаї, Російській Федерації, Сполученому Королівстві, США, Франції та Японії.  

Нове будівництво