Федеральне агентство Австрії з питань навколишнього середовища заявило, що місце, де мають бути побудовані нові реактори угорської АЕС "Пакш", розташоване на активній лінії сейсмологічного розламу.

07.06.2021

 Федеральне агентство Австрії з питань навколишнього середовища заявило, що місце, де повинні бути побудовані нові реактори угорської АЕС "Пакш", розташоване на активній лінії сейсмологічного розламу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на звіт агентства.
Звіт був підготовлений за дорученням австрійського Федерального міністерства із захисту клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій.
Зокрема, експерти визначили зону розлому Дунасентьордж-Харта, яка проходить безпосередньо під майданчиком "Пакш II" й існуючої АЕС.
Під час розкопок було виявлено 12 зсувів поверхні, які, вочевидь, утворилися під час двох різних землетрусів близько 20 тисяч і 19 тисяч років тому. Експерти не виключають подібних зсувів в недалекому геологічному майбутньому.
За визначенням МАГАТЕ, активні розломи - це тектонічні утворення, які перемістилися в недалекому геологічному минулому і, ймовірно, перемістяться протягом майбутнього періоду, що має значення для безпеки ядерної установки.
Тому дослідження робить остаточний висновок про більш ніж сумнівності виконання указу уряду Угорщини № 118 від 2011 року "Про вимоги до ядерної безпеки". На підставі наукових доказів не можна остаточно виключати можливість постійного зміщення поверхні на місці "Пакш II". Тому місце будівництва "Пакш II" слід вважати непридатним ", - йдеться в повідомленні австрійського агентства.
Нагадаємо, уряд Австрії в 2018 році подало позов до Суду ЄС проти рішення Європейської комісії з утвердження будівництва нових енергоблоків на угорській АЕС "Пакш". 
Як відомо, АЕС "Пакш", єдина в Угорщині атомна станція, забезпечує близько 40 відсотків потреб країни в електроенергії. Вона розташована в 100 кілометрах від Будапешта. Угорщина хоче розширити свою 2-гігаватного атомну електростанцію двома реакторами російського виробництва, потужністю 1,2 гігават кожен.
Право на реалізацію проекту в 2014 році без тендера надали "Росатому". Часто цей факт призводять як доказ теплих зв'язків між прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном та російським президентом Володимиром Путіним.
"Росатом" не відповідає критеріям безпеки ЄС та Угорщини, що затримало реалізацію проекту вже на кілька років. Уряди Росії та Угорщини хочуть прискорити процес, тому Угорщина подала на розгляд Європейської комісії законодавчий проект щодо внесення змін до регламентів ядерної безпеки країни.
Раніше влада Чехії виключила Росію з числа учасників тендера на будівництво нового енергоблоку АЕС "Дуковани". 19 квітня уряд Чехії ухвалив рішення, що російські компанії не братимуть участі у перевірці безпеки, яка передує угоді, заявив міністр промисловості і торгівлі Карел Гавлічек.
Джерело фото: https://www.skoda-js.cz/

Нове будівництво