Законопроект, що зобов'язує Кабінет міністрів ініціювати фінансування, підтриманий одноголосно.

03.06.2021

 Законопроект, що зобов'язує Кабінет міністрів ініціювати виділення з державного бюджету-2021 на фінансову підтримку ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» 2,205 млрд грн, одноголосно підтриманий членами комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Як повідомляє пресслужба СхідГЗК, в засіданні комітету взяв участь в.о. генерального директора ДП «СхідГЗК» Антон Бендик. Він акцентував увагу на невідповідності чинної ціни фактичної собівартості уранового оксидного концентрату і наголосив на потребі державної фінансової підтримки підприємства на період прийняття комплексного рішення, передбаченого Указом Президента «Про рішення РНБО України від 29.01.2021 «Про заходи щодо нейтралізації загроз у сфері ядерної енергетики та промисловості».
Авторами законопроекту №5201 є глава фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, її соратник по фракції, голова незалежної профспілки шахтарів Михайло Волинець, позафракційна Вікторія Гриб і Юрій Кузбіт зі «Слуги народу».
У пояснювальній записці зазначається, що, за інформацією підприємства, чистий збиток за останні два роки становить 1,23 млрд грн. Причинами збиткової діяльності називається встановлення Регулятором у 2019 році ціни на урановий концентрат на рівні нижче можливої ​​собівартості його виробництва, що призвело до дефіциту обігових коштів у 620 млн грн, а також несвоєчасні розрахунки НАЕК «Енергоатом» за продукцію.
«Виходячи з поточної ціни на постачання уранового оксидного концентрату, потреба в покритті з бюджету поточних витрат, що перевищують встановлену ціну, в 2021 році становить 970 млн грн на рік», - зазначено в записці.
Фото СхідГЗК

Уран і паливо