Охорона праці, вимірювання рівня радіаційного фону, кварк-глюонна плазма - що цікавить сьогодні школярів

03.06.2021
Фото: Фото Українського ядерного товариства

Рекордну кількість фіналістів зібрав в цьому році Всеукраїнський конкурс рефератів «Ядерна енергія і світ», який щорічно проводить ГО «Українське ядерне товариство».  26 школярів пройшли відбірковий етап під час регіональних конкурсів і вийшли у фінал конкурсу, який був проведений в онлайн-форматі 25-26 травня.

В цьому році до регіонів розташування АЕС, відокремленого підрозділу «Атомремонтсервіс» - м.Славутич, Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, Національного університету «Львівська політехніка», Іванківського району приєдналися столичні школярі та учні шкіл Вінницької області.

Ще однією особливістю цього року стала широка підтримка компаній-партнерів, членів «УкрЯТ», які брали участь в організації фіналу. Спонсорами конкурсу рефератів «Ядерна енергія і світ» стали ТОВ «Енергобезпека Груп», ЗАТ «Юженергобуд», а також Група компаній "ЮТЕМ" (АТ "ЮТЕМ"). Це - компанії, що реалізують складні стратегічні проєкти в атомній енергетиці, які зацікавлені в підготовці кваліфікованих фахівців для своїх підприємств і атомно-енергетичної галузі в цілому.

До журі конкурсу увійшли представники «Українського ядерного товариства», викладачі провідних для атомної галузі технічних «вишів» - Національного університету «Львівська політехніка», Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Одеського національного політехнічного університету, Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, а також провідні фахівці Інституту проблем безпеки АЕС НАН України, НАЕК «Енергоатом», ТОВ «Енергобезпека Груп» та інш. Критеріями в оцінюванні стали самостійність мислення, глибина аналізу та конкретні практичні напрацювання: заміри радіаційного фону, опитування громадської думки та інші цікаві дослідження.

Отже, називаємо імена переможців конкурсу. Гран-прі отримав Кирило Малаховський з м.Южноукраїнськ з роботою «АЕС «Охорона праці та цивільний захист». Перше місце зайняла Софія Ємельянова з м.Енергодар з роботою «Вимірювання рівня радіаційного фону в місцях скупчення людей». Друге місце отримала робота «Кварк-глюонна плазма» Івана Воронецького з м. Вінниця (він був переможцем першого етапу в НУ «Львівська політехніка»). На третьому місці опинилася робота Карини Шевченко з Южноукраїнська «Традиційні або альтернативні джерела енергії? Безпека і надійність поставок різних виробників електричної енергії».

Не обійшлося в цьому році і без заохочувальних призів. Їх отримали Анастасія Кучерук з м Вараш, Ілля Кондрачук з с. Судилків (Шепетівський район Хмельницької області) та Єгор Перепелиця з м. Енергодар.

Підводячи підсумки директор ВП «Науково-технічний центр» НАЕК «Енергоатом» Микола Власенко підтримав нестандартний вибір тем учасниками, які розширили межі заданої тематики: «Потрібно всіляко заохочувати молодь цікавитися темою ядерної енергетики, ядерної фізики і суміжними темами, адже українська наука і промисловість потребує молодих талановитих фахівців, від яких залежить майбутнє галузі в Україні». Високо оцінили учасників конкурсу представники профільних вищих навчальних закладів: завідувач кафедри теплоенергетики, теплових і атомних електричних станцій Інституту енергетики та систем керування Національного університету «Львівська політехніка» Михайло Семерак, завідувач кафедри атомних електричних станцій і інженерної теплофізики теплоенергетичного факультету НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. І.Сікорського» Валерій Туз і викладач цієї ж кафедри Сергій Клевцов, старший викладач кафедри АЕС Одеського національного політехнічного університету Ярослава Комарова, доцент кафедри матеріалів реакторобудування і фізичних технологій ННІ «Фізико-технічний факультет» ХНУ імені В. Н. Каразіна Володимир Чішкала.

Члени журі відзначили високу якість робіт і гідний рівень виступів учасників з доповідями, незважаючи на онлайн-формат заходу. «Учасники конкурсу виконали цікаві і різнобічні дослідження, що охопили широкий спектр питань відповідно до тематики конкурсу. Одна з рекомендацій на майбутнє - приділяти більше уваги безпосередньо рефератів, а не презентаціям і доповідям, оскільки саме в цьому предметі міститься базовий обсяг результатів досліджень», - зазначив технічний директор компанії-партнера фіналу ТОВ «Енергобезпека Груп» Олександр Мазурок, який взяв участь в роботі конкурсного журі.

І, нарешті, третя особливість цього конкурсу. Компанія «Енергобезпека Груп» вирішила відзначити п'ять кращих на їх погляд робіт своїми окремими нагородами. Вона зазначила роботу Кирила Малаховського як корисне дослідження з креативним підходом до викладу матеріалу. Крім того, зацікавили дослідження Каріни Шевченко - вона підняла актуальне питання протистояння традиційних і альтернативних джерел енергії та зробила коректні висновки; Христини Єгорової, яка розглянула серйозну тематику культури безпеки, але із зазначенням простих життєвих прикладів для розуміння. Вразили енергокомпанію також роботи Єгора Перепели, який підняв питання інформування населення в разі аварії, що вимагає пошуку компромісу в майбутньому, і Іллі Кондрачука, якого заохотили за глибокі знання і зацікавленість у складній тематиці трансформації і передачі електроенергії.

"Майже все керівництво і технічний персонал ТОВ «Енергобезпека Груп» мають вищу освіту в галузі атомної енергетики. Більшість співробітників народилися та/або почали свою кар'єру в містах-супутниках АЕС України. Тому компанія підтримує прагнення учнів старших класів шкіл присвятити своє життя атомній енергетиці і сподівається, що учасники конкурсу вступлять до вищих навчальних закладів за спеціальністю «Атомна енергетика» і стануть перспективним кадровим резервом для компанії «Енергобезпека Груп» і всіх наших партнерів в атомній енергетиці», - зазначив Олександр Мазурок.
ТОВ «Енергобезпека Груп» близько 10 років широко відома на ринку продукції та послуг для енергетики України - в першу чергу для атомної галузі. Компанія ініціює, розробляє, супроводжує і реалізує комплексні проєкти, спрямовані на підвищення безпеки та ефективності об'єктів енергетики. Її партнерами є такі відомі на світовому ринку компанії як Westinghouse, Holtec International, Framatom, Skoda JS a.s., Ahlberg Cameras, Tensor та інші.
ТОВ «Енергобезпека Груп» був реалізований ряд складних проєктів, пов'язаних з впровадженням систем для попередження та управління важкими аваріями в рамках реалізації «постфукусімських» заходів на АЕС. Виконується поставка обладнання як для систем важливих для безпеки АЕС, так і загальнопромислового призначення з наданням послуг з його ремонту і технічного обслуговування. Окремим, але не менш важливим напрямком діяльності, є виконання науково-дослідних робіт з обгрунтування безпеки АЕС, експертно-аналітичних робіт в галузі атомної енергетики, розробка та документальний супровід робочих проєктів інтеграції обладнання в проєкт АЕС, розробка нормативної та експлуатаційної документації з урахуванням стандартів НАЕК «Енергоатом». Компанія керується слоганом «Інжиніринг високих стандартів», що досягається впровадженою системою менеджменту відповідно до найвищих стандартів, застосуванням проєктного менеджменту на всіх стадіях реалізації проєктів, наявністю в штаті компанії висококваліфікованих досвідчених фахівців, які постійно підвищують свій професійний рівень.

ЗАТ «Юженергобуд» - підприємство із багаторічною історією, яке є лідером будівельної галузі в південному регіоні України. Працівники підприємства - фахівці високого рівня, професіонали, які працюють на енергетичних об'єктах і кваліфіковано виконують складні роботи і завдання. Фахівці «Південенергобуд» брали участь в проєктуванні і будівництві Ташлицької ГАЕС, Олександрівської ГЕС і інших енергетичних об'єктів, здійснюють їх ремонт і модернізацію, зокрема блоків 1, 2, 3 ВП ЮУАЕС і загальностанційного об'єктів, проводять реконструкцію системи технічного водопостачання (бризкальні басейни Південно-Української АЕС). Сьогодні в компанії - понад 600 співробітників, серед яких значна кількість інженерно-технічного персоналу і професіонали інших напрямків.
Група компаній UTEM (АТ «ЮТЕМ») - одна з провідних організацій галузі, за роки діяльності якої було введено в експлуатацію понад 37 млн КВт енергопотужностей, в тому числі 32 млн КВт в Україні, що становить 57% встановленої потужності енергосистеми країни. Сьогодні група UTEM сфокусована на розробці та реалізації сучасних технологічних рішень для енергетики і інших галузей: проєктування, будівельно-монтажних робіт, введення в експлуатацію об'єктів підготовки, навчання і сертифікації персоналу. Компанії групи вносять значний вклад в реалізацію проєктів з ліквідації наслідків аварії на виведеної з експлуатації Чорнобильської АЕС, добудови та продовження терміну експлуатації атомних енергоблоків діючих АЕС. Сьогодні в штаті підприємства - 1150 фахівців.
Фото надані УкрЯТ

Компанії