Введено в експлуатацію перші два басейни в рамках проєкту «Реконструкція системи технічного водопостачання на Ташлицькому водосховищі і бризкальних басейнів ЮУАЕС».

01.06.2021

Введено в експлуатацію перші два басейни в рамках проєкту «Реконструкція системи технічного водопостачання на Ташлицькому водосховищі і бризкальних басейнів ЮУАЕС». Вони призначені для вдосконалення системи охолодження енергоблоків Южно-Української АЕС в теплий період року. 

«У цьому році також будуть введені в експлуатацію третій і четвертий басейни з п'яти передбачених і третій гідроагрегат Ташлицької ГАЕС, а завершення реконструкції та запуск басейну №5 заплановані на 2022 рік, - цитує в.о. президента «Енергоатома» Петра Котіна пресслужба компанії. - Результат, якого ми очікуємо від реалізації цього проєкту, - збільшення обсягів виробництва електроенергії Южно-Української АЕС в літній період на 40%».

Проєктом передбачено також облаштування струменеспрямовуючої завіси в акваторії Ташликського водосховища і будівництво комплексу споруд для заповнення та підживлення водойми-охолоджувача. Це поліпшить водно-хімічний і температурний режими ставка-охолоджувача, що позитивно вплине на місцеві флору і фауну.

В.о. президента «Енергоатому» також повідомив, що використання сучасних технологій і обладнання при будівництві дасть можливість наростити виробництво електроенергії в 2549 млн кВт-год за максимальними попередніми оцінками. За підрахунками фахівців, введення в роботу п'яти бризкальних басейнів знизить температуру циркуляційної води на 7-8 °С: кожен басейн - приблизно на 1,4 °С. Це дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС і зняти обмеження потужності атомних енергоблоків в жаркий період року. Досі в літній період внаслідок підвищення температури циркуляційної води потужність станції обмежувалася до 1500-1800 МВт.

Кошторисна вартість будівництва комплексу з п'яти бризкальних басейнів становить 3,4 млрд грн, станом на 1 квітня 2021-го виконано робіт на 2,3 млрд грн. Загальна вартість проєкту реконструкції ТГАЕС дорівнює 14,25 млрд грн, станом на 1 травня 2021 року профінансовано 3,3 млрд грн. У вартість цього проєкту закладені 910,6 млн грн на соціально-екологічну програму розвитку регіону - поліпшення медичного та соціально-побутового обслуговування населення Миколаївської області, розвиток інженерних комунікацій. З них освоєно 191,8 млн грн. Як повідомляє «Енергоатом», проєкт дасть можливість за наступні вісім років в 20 разів збільшити доходи Южно-Української АЕС - понад 4,5 млрд грн на рік.

Інфоатом нагадує: «Енергоатом» почав реконструкцію системи технічного водопостачання на Южно-Українській АЕС в березні 2016 року. На той час затверджена вартість проєкту становила 1,214 млрд грн.

Фото ЮУ АЕС

Нове будівництво